Απολογισμός έργου Διοικούσας Επιτροπής

on 30 Νοεμβρίου 2017

Απολογισμός έργου Διοικούσας Επιτροπής Δεκέμβριος 2015 - Δεκέμβριος 2017

Πρόεδρος:
Ευφροσύνη Κατσικονούρη, Νηπιαγωγός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αντιπρόεδρος:
Σοφία Σαΐτη, Νηπιαγωγός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γραμματέας:
Ελένη Διδάχου, Νηπιαγωγός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμίας:
Στέλλα Δέλη, Νηπιαγωγός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημ. Σχέσεις:
Αγγελική Βελλοπούλου, Νηπιαγωγός-ΕΔΙΠ ΤΕΕΑΠΗ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 θα ήθελαν να ευχαριστήσουν συνολικά τα μέλη της ΟΜΕΡ Ελλάδος και ειδικότερα τα μέλη των ΔΣ των εν ενεργεία Παραρτημάτων της ΟΜΕΡ Ελλάδος για την υποστήριξή τους προς το έργο της Διοικούσας για τη διετία 2015-2017. Στη συνέχεια παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο που επιτέλεσε η συγκεκριμένη Διοικούσα Επιτροπή για το χρονικό διάστημα που θήτευσε, και αναφέρονται οι στόχοι που θέτει για το μέλλον.

 

Η ΟΜΕΡ Ελλάδος στον κόσμο

Μάρτιος 2016, Απρίλιος 2017: Σύνταξη και υποβολή ετήσιων εκθέσεων της ΟΜΕΡ Ελλάδος προς την Παγκόσμια ΟΜΕΡ για τα έτη 2015 και 2016 αντίστοιχα.

4-8/7/2016: Συμμετοχή στην 68η Παγκόσμια Συνέλευση και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ στη Σεούλ της Κορέας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου και του προγράμματος «Bridging the World, Bridging the Generation», έγινε κοινή παρουσίαση της ΟΜΕΡ Ελλάδος και της OMEP Κορέας, προϊόν τετράμηνης συνεργασίας της Διοικούσας Επιτροπής με νηπιαγωγείο της Κορέας. Σημειώνουμε ότι στο ίδιο Συνέδριο βραβεύτηκε η Ελλάδα για το project «Children’s curiosity finds solutions for energy: a project for renewable and non-renewable energy sources for early childhood children» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Νοέμβριος 2016: Η ΟΜΕΡ Ελλάδος, ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση που της έγινε και συμμετείχε στην 3η Εβδομάδα Ειρήνης (3rd Peace Week), και συγκεκριμένα στην εκδήλωση με θέμα: «Παιχνίδι και Προσαρμοστικότητα/Ανθεκτικότητα (Play & Resilience) που διοργανώθηκε στα Γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Φεβρουάριος 2017: Ανταπόκριση στο αίτημα της ΟΜΕΡ Κένυας για δημιουργία φόρουμ συζήτησης στο facebook, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και ιδεών για τη χρήση και την προώθηση του παιχνιδιού στην προσχολική εκπαίδευση (OMEP Greece / Kenya Discussion Forum).

11/3/2017: Συντονισμός, αγορά και παράδοση ειδών υγιεινής στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης (με τη συμμετοχή και μελών από το ΔΣ του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Πάτρας) - αξιοποίηση δωρεάς από την ΟΜΕΡ Σουηδίας.

Μάιος 2017: Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δίτομου τεύχους των πρακτικών από το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ.

19-24/6/2017: Συμμετοχή στην 69η Παγκόσμια Συνέλευση και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ στην Οπάτια της Κροατίας.

13-14/10/2017: Συμμετοχή με χαιρετισμό στο Πολιτιστικό Διήμερο Εκδηλώσεων «Πολιτιστική κληρονομιά. Γνωριμία με την Ματριόσκα, Πλαγγόνα και Ματριγγόνα», που διοργανώθηκε στην Πάτρα με πρωτοβουλία της ΟΜΕΡ Ρωσίας και του Αντιπροέδρου της ΟΜΕΡ Ευρώπης, το οποίο η ΟΜΕΡ Ελλάδος έθεσε υπό την αιγίδα της.

 

Η ΟΜΕΡ Ελλάδος στην Ελλάδα

Έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου με ελεύθερη πρόσβαση από την ιστοσελίδα της ΟΜΕΡ Ελλάδος: Κουράκη, Χ., Κουρμούση, Ν., & Σαλαγιάννη, Μ. (2016). Η Κοινωνική-Συναισθηματική Μάθηση μέσα από την Παιδική Λογοτεχνία και το Πρόγραμμα "Βήματα για τη Ζωή". Πρακτικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Μαθητών Πρώτης Σχολικής Ηλικίας (4-8). Αθήνα: ΟΜΕΡ Ελλάδος, μαζί με συνοδευτικό κατάλογο.

Επιμέλεια και δημοσίευση του 13ου Τεύχους του Περιοδικού της ΟΜΕΡ «Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού», θεματικό τεύχος «Δεξιότητες Ζωής. Προσωπική–Κοινωνική Ανάπτυξη στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία».

Επιμέλεια και δημοσίευση του 14ου Τεύχους του Περιοδικού της ΟΜΕΡ «Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού».

26-6-2017: Οργάνωση και συντονισμός Κεντρικής Καταστατικής Συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού.

Ιούνιος-Οκτώβριος 2017: Προπαρασκευαστικό έργο για την ενεργοποίηση του Παραρτήματος της ΟΜΕΡ Κρήτης.

Ιούνιος 2016-Οκτώβριος 2017: Προπαρασκευαστικό έργο για την επικαιροποίηση του καταστατικού της ΟΜΕΡ Ελλάδος.

3-5/11/2017: Διοργάνωση του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΜΕΡ με Διεθνή Συμμετοχή, με την υποστήριξη του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Αθήνας και σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ και του University College London, Institute of Education, καθώς και με το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ).

10/11/2017: Ανταπόκριση της ΟΜΕΡ Ελλάδος σε πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης, του Τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης, για σχολιασμό και διατύπωση προτάσεων για τον Οδηγό Σπουδών Μαθητείας ΙΕΚ.

23-26/11/2017: Συμμετοχή στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, στο Πάνελ με τίτλο «Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρίες. Παρελθόν, παρόν και μέλλον» και συντονιστές τους Α. Λιοναράκη, Μ. Καλογιαννάκη, Μ. Νιάρη, με παρουσίαση του χαρακτήρα και της δομής της ΟΜΕΡ ως επιστημονικής οργάνωσης.

 

Επικοινωνία με Παραρτήματα, Μέλη, Ενδιαφερόμενους

Δημιουργία και υποστήριξη νέας ιστοσελίδας της ΟΜΕΡ με βασικό στόχο την ανάδειξη του χαρακτήρα της ΟΜΕΡ Ελλάδος, με προβολή των δράσεων των Παραρτημάτων και της διασύνδεσης με την Παγκόσμια ΟΜΕΡ.

Δημιουργία και υποστήριξη της ιστοσελίδας του 11ου Συνεδρίου της ΟΜΕΡ.

Σεπτέμβριος 2016 & Σεπτέμβριος 2017: Διοργάνωση και συντονισμός ετήσιας συνάντησης μελών Διοικούσας Επιτροπής και μελών Διοικητικών Συμβουλίων Παραρτημάτων (με την υποστήριξη μελών και του ΔΣ του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Αθήνας).

 

Οικονομική διαχείριση

Ανάθεση σε λογιστή της διαχείρισης των οικονομικών της ΟΜΕΡ Ελλάδος και μηνιαία παρακολούθηση από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

 

Σχέδια για το μέλλον

Έκδοση πρακτικών 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΜΕΡ σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του 11ου Συνεδρίου.

Ενέργειες για τη βελτίωση και επικαιροποίηση του καταστατικού.

Αναβάθμιση του περιοδικού «Ερευνώντας τον Κόσμο του Παιδιού».

Συνεργασία με το παράρτημα Πάτρας για την διοργάνωση του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΜΕΡ.

Προσπάθεια αύξησης των ενεργών μελών της ΟΜΕΡ στην Ελλάδα και υποστήριξη Παραρτημάτων.

Συντονισμός και υποστήριξη των Παραρτημάτων για συμμετοχή στα Πρότζεκτ της Παγκόσμιας ΟΜΕΡ.